Ta russisk. Russisk.no med etMETODIUS da.

bloggen

Åpen informasjonsdag i &Metodius

2017-11-19 18:48

24. november hadde vi Åpen informasjonsdag her på skolen. Det viste seg at samme dag er det Black Friday. Det skjønte vi litt sent. Og inkorporerte litt Black i vår Friday.

Zoia orienterte litt om både skolehistorie og om hva skolen tilbyr. Det var slettes ikke lett å fortelle om alt som har skjedd på skolen siden 1995, da Zoia og Leif Halvard startet skolen. I 1995 leide skolen et 1,5-etasjes lokale i Fougstadgata 34. Det var fuktskader, knallrosa vegger og en elev til å begynne med. Leifs mor ga oss en bok om ulike malerteknikker og Zoia malte vegger. Om det var det som hjalp, er det vanskelig å si, men neste semester kom to søte studenter, og tredje semester kom 10.

Skolen har helt fra starten av hatt arrangementer utenom ordinær undervisning. Det var maslenitsa-feiring med pannekaker og skuespill og Pusjkin-dagen med sjampanje og Pusjkin-stykker.

I august 1998 flyttet både skolen og Zoia og Leif til Industrigata 30. Dit kom det nye studenter og der startet skolen å jobbe med sertifiseringsprøver i samarbeid med Testsenteret ved Moskva statsuniversitet (МГУ). Systemet med sertifiseringsprøver ble utviklet av tre russiske universiteter, deriblant Moskva statsuniversitet, og er inkorporert i ALTE – The Association of Language Testers in Europe/Sammenslutningen av språktestere i Europa. I Norge er det bare vår skole som tilbyr denne testen i russisk.

Siden 2006 arrangerer skolen jevnlig språkreiser under mottoet «Kurs for Russland». Zoia er reiseleder og lærer under disse reisene og vi har, innenfor dette prosjektet, seilt med båt fra Sankt-Petersburg til Moskva, og vi har besøkt alle byene som ligger ved Volga og som er inkludert i elvecruisene fra Moskva til Astrakhan. Vi har besøkt Krasnojarsk i Sibir og Voronezj i sør.

I 2013 flyttet skolen til Majorstuveien 13A. Året etter stiftet vi «Klubb ‹Samåvar›» som en paraply for alle arrangementer på skolen som ikke er ordinær undervisning: reiser, maslenitsa (russisk karneval), Pusjkin-dagen, forelesninger og temakvelder.

Skolen tilbyr ordinær undervisning i alle nivåer som man kan ta sertifiseringsprøve i: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Det første nivået du som student skal forsøke å oppnå er A1-nvå, og det første steget mot A1-nivå er å ta et nybegynnerkurs. Vanligvis arrangerer vi et nybegynnerkurs to ganger i året – i januar og i august.

Vi går i gang med neste års vårsemester allerede torsdag 4. januar 2018. Nybegynnerkurset starter 11. januar.

På Åpen informasjonsdag arrangerte vi quiz. Quizen besto av 23 spørsmål om vår skole og skolens virksomhet og alternative svar. Den som vant ville få Zoia A. Nikolskaias lærebok, «Ta russisk nybegynnerkurs» med forfatterens signatur, i premie. De som har boka fra før av skulle få Tsjekhovs skuespill «Kirsebærhagen» oversatt til norsk. Jannike Østervold svarte på alle spørsmål riktig og vant prisen.

Quiz-vinneren får pris:

I tillegg svarte også Leif Edwin Wærstad riktig. Han hadde både Zoias bok og «Kirsebærhagen» fra før og derfor fikk han et annet &Metodius produkt: «Verbklasser — sirkeltabell».

Åpen informasjonsdag falt sammen med Black Friday. Vi inkorporerte den i vår arrangement og solgte derfor Zoias lærebok til nedsatt pris.

Etter quizen koste vi oss med bigos som ble laget av Helene Novakovic. Bigos er en polsk matrett som består av ulike kjøttsorter og surkål. Helene fortalte at i gamle dager laget man masse av bigos om høsten, da man pleide å gå på jakt og fikk mye kjøtt, hadde retten i kjelleren og spiste litt etter litt hele vinteren. Og i tillegg hadde Jannike med seg hjemmelaget pai av spinat, fetaost og soltørkede tomater.

Vi avsluttet kvelden med en liten fotosesjon.

ЗАН

---

Kommentarer er låst for denne artikkelen.