Ta russisk. Russisk.no med etMETODIUS da.

bloggen

Sommerpraksis i Russland, sommer 2013

2013-04-07 14:47

I sommer planlegger skolen en språkorientert reise til byen Tola. Turen er planlagt med avreise 28. juni og hjemkomst 1. juli.

Jasnaja Poljana – Tålståj-godset

Først er meningen å avlegge godset til forfatten og greven Lev Tålståj et besøk. Godset ligger 15 km sør-vest for Tola og heter «Jasnaja Påljana». Lev Tålståj ble født her. Her skrev han sine romaner «Anna Karenina» og «Krig og fred». Her er hans grav. Noen av våre studenter leste «Anna Karenina» ifjor vår, noen leser den romanen nå. En student leser «Krig og fred». Det er en fin anledning til å bli kjent med stedet som er prototypen for viktige beskrivelser i begge romanene. Godset ble kjøpt av bestefaren til Lev Tålståj, general Volkonskij, som ble prototypen for fyrst Bolkonskij i «Krig og fred». Lev Tålståj likte Jasnaja Poljana og benytta stedet til å sette ut i livet mange av sine tanker, både innenfor jordbruk og utdannelse. Siden 1921 er Jasnaja Poljana statlig museum. Siden 2007 er Tålståjs etterkommer, Valdimir Iljitj Tålståj, f. i 1962 museumsdirektør.

Tola by

  • avstand til Moskva: 185 km
  • territorium: ca 150 km2
  • befolkning: 501 169 (i 2010)
  • befinner seg i Det russiske sentralplatå, 293 meter over havet
  • er hovedby i Tola fylke og grenser opp imot følgende andre områder: Moskva fylke, Rjazan fylke, Kaloga fylke, Årjol fylke og Lipetsk fylke.
  • klima: temperert
  • største elver: Åka og sideeleva Opa.
  • byen er aldri blitt tatt av fiender. Under annen verdenskrig ble Tola omringet av tyskere og utsatt for mye bombing og skyting, men ble aldri okkupert.

Hovedpersonene i skuespillet som studentene våre spilte på årets maslenitsa-feiring kommer fra Tola. Det blir interessant å besøke denne byen og se minnesmerket til denne legendariske hovedpersonen i stykket – våpensmed Keivhendt. Og våpen var og fortsatt er en viktig næringsvei i denne byen. Det finnes våpenmuseum i Tola, hvor vi kan se både den type våpen som Keivhendt og hans kamerater laget og andre våpen, som ble laget før og etter. Keivhendt spilte trekkspill (rett nok spilte vår egen Keivhendt gitar, men det er fordi vi var nødt til å tilpasse ham våre muligheter). Trekkspill er også en viktig produksjon i Tola.

Tola-trekkspill

Den aller eldste og største fabrikk som produserer mange typer trekkspill, både гармония og баян, finnes i Tola. Folk som har sans for og kunnskap om gode trekkspill, kjenner godt til den. Tola-trekkspill fikk pris på Den internasjolae handelsutstillingen i Paris allerede i 1900. Tola-borgerene Tjulkåv og Belåbårådåv bidro til videreutviklingen av trekkspillen. Belåbårådåv fant på kromatisk trekkspill med 12 lyder (mot tidligere 7) som senere ble kalt bajan. I 1932 ble det bygget en trekkspillfabrikk. Da krigen brøt ut, ble produksjonen av trekkspill, som av musikk instrumenter ellers, brutt. Men allerede i 1943 ble det arrangert skole for de som ville lage trekkspill. Første kul var 250 jenter og gutter. Det gjorde mulig å gjenopplive trekkspillproduksjonen på fabrikken nokså fort etter krigen. I 1967 i Kanada, i Montreal ble det vist Tola-trekkspill på den internasjonale utstillingen. Ulike typer Tola-trekkspill har navn. Blant disse navnene er også «Левша» (Keivhendt). I 1998 gikk fabrikken konkurs og på den måten delte skjebne til mange andre sovjetiske produksjoner etter Perestrojka-tiden. Men allerede i begynnelsen av 2000-årene klarte en å blåse liv i produksjonen på. Nå fungerer fabrikken igjen og lager både nye og gamle typer av trekkspill. Det finnes museum til minne for Belåbårådåv i Tula og vi kan besøke det.

Kreml i Tola

Tola var i sin tid den sørligste kanten av Moskva-riket og ble stadig utsatt for angrep fra tatarene og litauerene. Det var i 1503 at området ble del av Moskva-riket. Det ble viktig å forsterke grensene. I 1507-1521 ble det grunnlagt en festning – en kreml. Først i stein, men fordi det hastet ble den utvidet i tre, men så igjen ble det benytta stein. Tola-Kreml skiller seg ut fra de alle andre kremler i Russland ved at den ligger nede ved elven og ikke på en høyde. Kremlen i Tola beskyttes av naturen selv – av elver fra alle kanter. Kreml i Tola har en riktig geometrisk form – rektangulær, 6 hektar. I Kreml finnes to katedraler og våpenmuseum.

Våpen

Man laget våpen i denne byen alltid, for en skulle beskytte seg mot angripere. Siden 1595 laget en våpen på oppdrag fra tsaren. I 1712, etter beordning fra imperatøren Peter den Store, bygde en i Tola den alle første statlige våpenfabrikken i landet. Fra den tiden av er Tola anerkjent som et senter for våpenproduksjon og metallprodukter.

Samovarer

I Wikipedia kan en lese at forbildene for Tola-samovarene, er å finne i Kina og Japan. Men der ble de ikke brukt til te. Det ble de i Iran. Wikipedia antar at de aller første samovarer i den forstand vi kjenner de idag, altså russiske samovarer, ble laget i staten Bolgar som lå ved Volga-elven. I Tola ble de første samovarene laget av kopper av våpensmedbrødrene Lisitsyn. Siden da har denne bransjen blitt sterkt utviklet, og i 1850 hadde byen 28 samovarfabrikker som produserte 120 tusen samovarer pr år. I våre dager er det bare en igjen – fabrikken Sjtamp. 1990 åpnet en samovarmuseum. Det ligger rett ved Kreml og det har vi tenkt å besøke.

Prjaniki-kaker

Alle russere (om ikke alle så ihverfall de fleste) setter veldig pris på prjaniki – russiske kaker som er noe mellom pepperkaker og krydderkaker. Det finnes mange ulike typer av de, både i formen og i smaken. Men prjaniki fra Tola er aller best kjent og best likt. Det å være i Tola og ikke smake prjaniki er samme som å være i Moskva og ikke besøke Kreml. Ifølge Wikipedia har en laget Tola-prjaniki siden 16-hundretallet. Vi har lyst å tilby besøke prjaniki-museet som ble åpnet i 1996, hvor vi kan også drikke te med prjaniki.

ЗАН

---

Kommentarer er låst for denne artikkelen.