Det russiske ordet блин betyr rett og slett pannekake. Det finnes mange ulike typer blinï. Man kan lage dem både med og uten gjær. I fastelavensuka — på russisk масленица (smøreta eller feiteuka, på norsk), blir det tradisjonelt spist store mengder pannekaker laget av gjæret pannekakerøre. Det gjør også vi her på vår skole &METODIUS. Russiske pannekaker blir laga enten av hvetemel eller av mel fra boghvete – det letteste er hvetemel, men i begge tilfeller med gjær.
Vår oppskrift.
Jeg pleier selv å ty til ei oppskrift i fra «Boken om sunn og smakfull mat» – dette er tittelen på den heter dersom jeg oversetter tittelen til norsk. Men akkurat her og nå er det lettest å gå til nettet og finne oppskrifter — og det har jeg gjort. Dette er min oversettelse av ei oppskrift på nettet som likner den oppskrifta jeg pleier å bruke:
Ingredienter:
- mel – ca 280-300 g
- melk – ca 750 ml
- egg – 2-3 stk
- smør- 3-4 spiseskje
- sukker – 1-2 spiseskje
- gjær – 20-25 g (ikke tørr)
- vann – 250 ml
- salt – 1 teskje
Slik går du fram
- Hell lunkent vann inn i balje og tilsett 1 teskje sukker. Bland sammen. Smuldre gjær og bland godt i: Gjæren skal løses helt opp. Litt etter litt tilsett ca 1 glass mel gjennom sil. Bland alt godt sammen.
- Dekk baljen med plast eller håndkle og sett til heving.
- Smøret skal smeltes og avkjøles.
- Lag eggedosis av eggeplommene og sukker
- Eggedosisen, salt, smeltet smør tilsettes massen i baljen. Alt blandes godt sammen
- Mel og melk skal tilsettes vekselvis: 05, glass mel skal etterfølges 1/3-1/2 glass melk av gangen. Hver gang når man tilsetter en ny porsjon mel må alt godt blandes først og deretter helles melk og røres godt. Pass på at massen skal være jevn, uten klumper.
- Deigen ska tildekkes med håndkle eller plast og settes til heving igjen. Når deigen blir hevet, skal man røre den godt og sette til heving en gang til.
- Pisk eggehvitene med salt, rør forsiktig inn i deigen og sett den igjen til heving
- Den hevede deigen skal ikke røres, men umiddelbart skal brukes til steking.
Noen tips til steking
- Øsa skal gå helt ned til bunnen av baljen når man tar deigen.
- Deigen i øsa skal helles i midten av stekepannen, deretter skal fordeles over hele pannen ved å bevege pannen.
- Når pannekake blir gyllen på bunnen, tar man stekespade og snur den for å steke andre siden.
- Ferdig pannekake legges på et fat og påføres et lite stykke smør.
God appetitt!